Růžový bodlák, i tak by se dal nazvat Ostropestřec mariánský. Jedná se o jednoletou nebo dvouletou rostlinku.

Pochází z území Středozemního moře, ale v dnešní době se pěstuje i u nás. Jde o rostlinku, ze které se používají semena nejčastěji na vaření čaje. Zahlédli jste takzvaný drcený Ostropestřec? Drcený ostropestřec Nakliceno může používat každý!

Tento druh slouží především pro přípravu čaje. Vaří se na mírném ohni po dobu 5 minut. Jakmile uběhne tato doba vaření, nechá se čaj ještě 15 minut luhovat. Čaj se může užívat až 2x denně. Postačí 1 čajová lžička na 200 ml vody.

Produkt můžete konzumovat také samostatně. Lze jej přidávat do různých pokrmů, polévek, hlavních chodů, ale velice snadno si s ním ochutíte také jogurt, müsli, smoothie.

ostropestřec mariánský

Proč právě drcení?

Zřejmě Vás napadla otázka, proč se právě semena z této rostlinky drtí? Je to kvůli rozvinutí a uvolnění všech obsažených látek. Nejlepší je tedy konzumovat ho v syrovém a studeném stavu. Jen tak například s jogurtem. Jakmile se vaří, tak stejně jako u všech ostatních potravin ztrácí vařením výživné a cenné látky. Nicméně nikdy se látky nevytratí úplně, pouze se vařením trochu vytrácí.

květ ostropestřce

Co všechno obsahuje?

Nyní se můžeme podívat na složení této velice zajímavé rostlinky. Obsahuje totiž především bílkoviny, ale najdete v ní také spoustu cenných rostlinných olejů a vlákniny. Další jsou aminokyseliny nebo třeba také vitamín E. A víte, co je silymarin? To je ta nejcennější látka, kterou Ostropestřec obsahuje a kvůli které se pěstuje. Tento prvek má totiž velice významný kladný účinek na játra, obnovuje totiž jaterní tkáň. Díky tomu se využívá i při regeneraci jater.

Možná už jste kolikrát slyšeli, že pokud máte problém právě s játry, tak je nejlepší začít užívat právě tuto rostlinku.Přidává se v různě formě také do tinktur, léků a různých dalších přípravků, které díky tomu mají pozitivní vliv nejenom na celé tělo, ale především na obnovu jaterní struktury.